aktualne

I udržitelnost může být luxusní! Mladé návrhářky přinášejí noblesu, která se vytratila z dnešních outfitů lidí na ulici

Slovenské návrhářky se soustřeďují hlavně na tvorbu oděvů bez odpadu, spolupráci a podporu lokálního trhu. Ale mluví io problémech, se kterými se potýkají či proč nemohou konkurovat velkým komerčním značkám.

Na Diva.sk si postupně představíme 8 mladých talentů ze světa módy, kteří nám popovídají nejen o jejich tvorbě, ale i rozhodnutí, co je vedlo začít pracovat ve světě módy.

Jako každý rok jsme se takto rozhodli podpořit projekt European Fashion Accelerator (dále jako EFA), který se zaměřuje na podporu lokálního trhu a podporu mladých módních návrhářů ze zemí V4.

Otevření dveří do světa módy pro mladé talenty
Hlavním tématem letošního ročníku EFA byl udržitelný luxus, vytvoření platformy udržitelnosti, podpora vzestupu malých podniků a wellbeing (prosperování, pozn. redakce) v náročném online světě. Každá země má dva módní zastoupence. Jak na prvních se podíváme, ty ze Slovenska.

Věnují se i Slováci udržitelnosti?
Slovensko budou reprezentovat dvě talentované mladé ženy – Natália Repkovská a Juliana Brnáková, jejichž módní kousky, jsme už měli možnost vidět i na Bratislavských módních dnech či Fashion Live 2021.

Svými modely okouzlily nejen hosty, ale i ostatní návrháře. Kreativita a nadšení pro módní průmysl jim jednoznačně nechybí.

Natystuduje na Akademii výtvarných umění v Praze. Jejím cílem je tvořit pro lidi, kteří se nebojí vystoupit z davu, aby byli autentičtí. Natalis se zaměřuje na propojení olejomalby s oděvem, textilními strukturami, reliéfy a živými barvami.

Vytváření struktur bez textilního odpadu hraje v jejím přístupu zásadní úlohu. Nejnovější kolekce nese název The Artist’s Salon. (Umělecký salon).

Naty, řekni nám blíže o své cestě, jak ses stala návrhářkou?

Moje cesta začala, když jsem se v polovině studia na gymnáziu procitla, že nechci být forenzní antropoložka. Nastalo období hledání. Když se zpětně ohlédnu, už od malička byly indicie, které naznačovaly moji kreativní misi.

Popiš pár slovy svoji kolekci, co má vyjadřovat, s jakými materiály pracuješ, proč tvoříš, to co tvoříš?

Oděvy navozují impresi období zlaté éry haute couture na způsob impresionistických maleb s důrazem na barvu, strukturu a ruční zpracování. Noblesa, která se vytratila z dnešních outfitů lidí na ulici, zpracována způsobem smýšleje, jako malíř.

Výsledná práce představuje výstavu, kde se oděvy stávají živými malbami zrozenými v salonu. Používám zejména přírodní materiály. Momentálně nejvíc pracuji se lnem. Věřím, že mým posláním je přinášet na tento svět více krásného a podporovat autentický projev.

Máš nějaké cíle v rámci módy, s kým bys chtěla spolupracovat, kde bys chtěla, aby se tvé kousky dostaly?

V tomto období mě velice inspiruje tvorba Daniela Roseberry pro módní dům Schiaparelli. Bavilo by mě nadále propojovat umění s oděvem a pro mě v tom našel perfektní balanc. Radost by mi dělalo, kdybych viděla na ulici lidí v mých oděvech, kteří jsou originálními identitami a nebojí se vyčuhovat z řady.

Co pro tebe jako mladou návrhářku znamená móda?

Móda je pro mě médium, díky kterému se můžu vyjadřovat. Hlavně práce s textilem je fascinující a jeho možnosti jsou nesčetné.

Máš nějaký módní vzor?

Pan Christian Dior. Jeho silueta New Look je pro mě synonymem té největší ženskosti.

Odkud čerpáš inspiraci?

Z přírody, malby a umění. Moment, kdy jsem začala vedle tvorby oděvů malovat, výrazně ovlivnil mé siluety, barevnou škálu a nakládání, nahlížení na textil.

Proč si myslíš, že je udržitelnost v módě důležitá, jak to ty osobně vnímáš?

Jak mnozí víme, oděvní průmysl je jeden z největších znečišťovatelů na planetě. Proto je nutné, abychom podporovali lokální tvůrce a uvědomili si, jak je důležité řídit se heslem: kvalita nad kvantitou.

Co považuješ za tvoření oděvů za nejlepší a co za nejtěžší?

Proces. Proces. Proces.

Juliána Brnáková
Julie je studentkou oděvního designu na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. Její kolekce se jmenuje The Chance a vychází z její nové metody zpracování textilního odpadu. V roce 2021 získala ocenění Nová módní tvář na Bratislavských módních dnech by Mercedes Benz.

Juliana ke své kolekci řekla: „„Chance“ dává doslova šanci textilnímu odpadu, který by jinak nebyl využit. Tento textilní odpad se sbírá přímo z textilií. Tvoří ho různé druhy střihů látek, řízky nití nebo dokonce kousky ponožek.